Jézus Szíve Plébánia
Orosháza

FŐMENÜ

Frissítve: 2015-12-24

Az orosházi Jézus Szíve plébániatemplom rövid története III.

2005. július 17-én dr. Domonkos István és családja „Isteni Irgalmasság” képet ajándékozott a templomnak, mely a szentélyben a jobb oldalon található. A képet dr. Katona István egri segédpüspök áldotta meg.
2008 márciusában – másfél éves munka után – a templom szentélyének minden díszablaka elkészült. Kovács Keve üvegtervező iparművész négy alkotása Jézus feltámadását, mennybemenetelét, a Szentlélek elküldését és Szűz Mária megdicsőülését jeleníti meg. Sajátos magyar vonatkozása van az ólmozott, szitázott színes ablakoknak: a rajtuk látható írás az egykor a Margit-szigeten működő apácazárdában íródott ima és magyarázatának felnagyított mása. A hét díszes ablakot a Guardian Hunguard adományozta.
2008-ban teljes körű tetőfelújítás történt.
2009. évi munkák: a templom falainak szigetelése, a toronyóra és a hangvezérlés korszerűsítése, a toronyóra megvilágítása, a riasztórendszer kialakítása, a kerítés felújítása, az épület villamoshálózatának modernizálása.
2010. május 3-án kezdődött meg a templombelső felújítása: a gyulai egyházközségtől kapott homokkőoltár és felolvasó kiépítését, a szegedi Szent Gellért Szeminárium kápolnájából való csillárok beszerelését, az orosházi plébánosok és az adományozó hívek neveit tartalmazó márványtáblák elhelyezését végezték el. Leburkolták a teljes templombelsőt. Új keresztúti képek kerültek a régiek helyébe. A szentetornyai templomból a szentélybe került az örökmécses. A templombelső festése mellett felújították a főoltárt, a Szűz Mária, a Szent Rita, a Szent Miklós oltárokat, átfestették a lourdes-i barlangot. A megújult padokon réztáblák őrzik a támogató hívek neveit. Feljárót építettek a mozgáskorlátozottak számára, a főhajó két oldalán lévő ablakok és a bejárati ajtók az OROSházaGLAS Kft. adományaként edzett üveget kaptak. A gyermekes családoknak foglalkoztató-szobát alakítottak ki, ahol kamera segítségével élőben, televízión nézhetik a misét.
2013-ban önkormányzati támogatásból, valamint egyéni adományokból a toronybelső felújítása kezdődött meg, ami 2015-ben fejeződött be. Ennek során a kilátóhoz vezető lépcsősoron módosításokat hajtottak végre a biztonságosabb feljutás érdekében. Ezt a célt szolgálják az újonnan felhelyezett lámpatestek is. A toronybelső falait teljes körűen lefestették, a felépítés óta először. Ablakok kerültek a torony orgona szintjébe és a kilátóba. Leburkolták a torony orgona szintjét, ahol emlékhelyet létesítettek. Kialakították a Pieta megvilágítását.
2014-ben a 70 éves orgona felújítása kezdődött meg egy – a nagyváradi önkormányzat által levezetett – határon átívelő uniós pályázat támogatásával, amely 2014 novemberében fejeződött be. A munkálatokat Sipos István orgonaépítő végezte. Időközben 2014-ben elkészült a SERRA tagok által adományozott emléktábla is, mely Mindszenty József bíboros 1947. évi orosházi látogatásának emlékét őrzi.
Mindezek Isten dicsőségére, közösségünk épülésére történtek.

Hitélet számokban - 2011-es népszámlálás hivatalos adatai

 

Frissítve: 2015-10-02

 

Copyright © 2015 Iványi László